Anna Lundqvist Music

 

BIOGRAFI

Kort version:

Jag är född 1977 i Stockholm men är uppväxt i Mellerud i Dalsland med två småsyskon och två musikerföräldrar. Innan det blev jazz för mig så spelade jag cello och sjöng klassiskt. Spelade på Musikskolan i Mellerud/Vänersborg fram tills jag började Estetisk Musik på SundstaÄlvkullegymnasiet i Karlstad. Där fann jag jazzen och skolade om min röst till afroteknik. Studerade sedan på Jazzmusikerlinjen på Skurups Folkhögskola. Har verkat som jazzmusiker och kompositör sedan 2000 och har fyra kritikerrosade skivor i bagaget: Borderline fiesta (2009), City (2010), Before you I was almost fine (2012) och Ten (2015). 2015 gav jag också ut en notbok, The Anna Lundqvist Songbook, där 24 av mina kompositioner finns med. Är främst verksam med mina band Anna Lundqvist Quintet och Anna Lundqvist Brass Magic. 1 september 2017 kommer ALQs femte skiva, MEWE (Prophone/NAXOS). Release i september.

 

Lång version:

Jag är född kl 13.29 den 26 oktober 1977 på Nacka Sjukhus i Stockholm. Uppväxt i musikhem med en mamma som var violinist, pedagog och dirigent och en pappa som var kontra- och elbasist, pedagog samt arrangör. Familjen flyttade 1985 till Mellerud i Dalsland, där jag är uppväxt.

1983 Cellon introduceras. Helena Råbergs nybörjarkurser på KMH i Stockholm.

1986 Börjar i solosång på Melleruds musikskola.

1992-1995 Undervisar i Cello på musikskola och privat.

1994-1997 Går estetiskt gymnasium inriktning musik i Karlstad. Byter huvudinstrumentet cello mot sång och tar piano som biinstrument. I årskurs två byter jag min klassiska inriktning mot afro. Får ett av två stipendium vid studenten för mitt flit och slit: Sven-Ingvars stipendiet

1996 Skolar om min röst till afro. Träffar min, sedan dess, mentor Gun-Britt Gustafsson.

1997-1998 Flyttar till Kalmar. Undervisar på Kulturskola samt frilansar som sångerska.

1998-2000 Utbildar mig på Skurups Folkhögskola, jazzmusikerlinjen.

2000 Har rollen som Maria Magdalena i en semi-pro uppsättning av Jesus Christ Superstar med turné Litauen (svensk/litauisk cast).

2000-2001 Bor i Malmö. Musicerar i huvudsak med pianisten Jonas André och vår duo.

2001-2002 Flyttar till Göteborg. Spelar på duo och kvintett med Daniel Fredar och Mattias Grönroos.

2002 Får sexmånadersstipendium för att åka till Ouagadougou, Burkina Faso i Västafrika och jobba med artisterna på skivbolaget Seydoni/CDT. Undervisar, roddar på turnéer och gästar på en skiva med etno/hiphopbandet Zion B från Mali.

2002-2004 Drar till Kalmar ett par år och frilansar som sångerska.

2004-2006 Bor i Trollhättan. Undervisar och frilansar.

2005 Anna Lundqvist Quartet bildas tillsammans med Daniel Fredar (piano), Mattias Grönroos (kontrabas) och Jon-Erik Björänge (trummor)

2006 Flyttar åter till Göteborg. Bestämmer mig för att bara jobba med eget material och ALQ. Debutskivan planeras.

2007 I december spelar Anna Lundqvist Quartet in debutskivan BORDERLINE FIESTA på Studio Bohus med Åke Linton. Saxofonisten Kristian Harborg gästar skivan.

2008 dB productions signar oss för BORDERLINE FIESTA. www.db-productions.se

Blir invald i IMPRAS styrelse. www.impra.se

2009 BORDERLINE FIESTA släpps 23 september och får fantastiska recensioner och lovord. Utnämns som starkaste svenska debutskivan av flera tidningar. Turnén i oktober genererar i många sålda skivor och fulla hus. STIM/Svensk musik köper upp en betydande del av upplagan för export.

2010 Daniel Fredar tackar för sig och ALQ får ny pianist: Fabian Kallerdahl. Björn Almgren blir fast medlem i bandet. Anna Lundqvist Quartet feat Björn Almgren blir det nya officiella namnet.

Jag gästar Teresa Indebetou Bands debutskiva FLOWING. Inspelning i januari, release till hösten.

Anna Lundqvist Quartet feat Björn Almgren spelar 28-29 maj in andra skivan CITY i Studio Bohus med Åke Linton. CITY släpps den 20 sep och mottages väl av media, precis som fjolårets debut. Också på dB Productions.

2011 Blir ordförande i IMPRA

Bandet ändrar återigen sitt namn efter för mycket förvirring! Nu heter vi A  L Q (står för Anna Lundqvist Quintet)

Planerar tredje skivan och jag skriver musik tillsammans med textförfattaren Lovisa Tavér. Planerad release 2012.

2012 Tredje skivan BEFORE YOU I WAS ALMOST FINE spelas in maj på Konstepidemin studio, inspelningstekniker Johannes Lundberg. Skivan ges ut på dB Productions. Release oktober 2012.

Blir vald till ordförande i Musikerförbundet avd 20 (Västra Götaland, Halland och Värmland)

2013 Startar sidoprojektet Anna Lundqvist Brass Magic, en septett med brass kvintett, trummor och sång. Min musik blandat med angränsande, arrangerad av Joakim Milder. Konsert och skolturneer planerade i slutet av 2013 samt 2014

Jag arrangerar min musik för storband. Fler konserter med olika storband, professionella som seriösa amatörband, samt skivinspelning är inplanerat.

Jag och ALQ signar managementkontrakt med Angie Seegers och MWW Management i Los Angeles. www.mwwmanagement.com

2014 Nya septetten Brass Magic har premiär i februari. Flyttar till Vänersborg men förblir verksam i Göteborgsområdet.

2015 ALQ fyller 10 år och släpper jubileumsskivan TEN, en live-skiva med 12 av bandets mest populära låtar. Byter skivbolag till Prophone records (NAXOS).

Jag ger ut en egen notbok. THE ANNA LUNDQVIST SONGBOOK – 24 av mina kompositioner i notform. Samarbetar med Recito förlag.

2016 Spelar in skiva med basisten Johan Örtlunds Aglaia, som har release november 2016.

1 Augusti börjar mitt nya jobb som projektledare/konstnärlig ledare för jazzen på Musikakademi Vänersborg, halvtid. Utveckla jazzen i Vänersborg i form av kurser, workshops, festivaler, ungdomsverksamhet.

2017 Spelar in och har release 1 sept. för femte skivan MEWE med Anna Lundqvist Quintet.